Inspiration til nyt køkken


At renovere køkkenet er et omfattende projekt. Det er tidskrævende og kan blive dyrt. Dog ønsker du naturligvis at vælge en løsning, som du vil være glad for i lang tid, hvilket er godt for dig, din økonomi og miljøet.

Bør du udskifte hele køkkenet, eller kan du renovere det til en mere overkommelig pris? – Inden du træffer en beslutning om, hvad der nødvendigvis skal gøres, er det vigtigt at overveje nogle spørgsmål.
Hvor længe planlægger du at bo i boligen?
Renoverer du for at øge boligens værdi i forbindelse med et snarligt salg, eller fordi du regner med at blive boende i mange år.

Åben løsning

Det er mange, der drømmer om et samlingsted, hvor køkkenet integreres med stuen. Derfor står en køkkenø øverst på ønskelisten for mange. Omkring køkkenøen kan flere mennesker forberede mad, lave lektier og arbejde på samme tid. Der er et stort behov for ekstra arbejdsplads, og en køkkenø kan udstyres med kogeplader, vask og underskabe for yderligere opbevaringsmuligheder. Ved at tænke praktisk kan du få stor glæde af både køkkenøen og det resterende interiør. Hvis du endnu ikke har en åben køkkenløsning, kan du overveje, om det er muligt at skabe den ved at fjerne eller flytte en væg.

En praktisk køkkenløsning

Overvej vigtigheden af en arbejdstrekant mellem vasken, komfuret og køleskabet for at minimere unødvendige skridt i hverdagen. Med nutidens tendens til at placere ovnen i et højt skab og kogepladen separat, taler vi måske snarere om en arbejdsfirkant, påpeger interiørarkitekten. Det er også essentielt at tænke på funktioner som tøjvask, tørring og opbevaring. Hvor skal kost og støvsuger opbevares? Hvis disse nødvendigvis skal stå i køkkenet, er det vigtigt at inkludere dette i planlægningen.

Farve- og materialevalg

Både lyse og mørke køkkener er populære, og der vælges flittigt mellem træ og holdbare, matte laminatmaterialer. Sort og afdæmpede jordfarver er særligt eftertragtede, mens lyse nuancer vinder frem. Lysforhold og antallet af vinduer bør påvirke dit valg af farver. I åbne rum er det afgørende at skabe en sammenhæng med resten af hjemmet, eller i det mindste med det åbne rum. Vælg derfor træsorter og farver med omhu, og sørg for, at farverne på gulv, køkken, vægge, bordplader og fliser harmonerer.

Valg af den perfekte bordplade

Når du vælger elementer til køkkenet, skaber en samlet tilgang et mere roligt udtryk. Her er nogle af de mest populære materialer til bordplader:

  • Laminat er vedligeholdelsesfrit, robust og prisvenligt.
  • Granit/komposit tilbyder et naturligt look eller varierede designs, begge holdbare og passer til alle stilarter, men er prissat højere.
  • Træ giver et tidløst, varmt og levende look, kræver vedligeholdelse, men med regelmæssig behandling beskyttes det effektivt.
  • Stål er holdbart, varmebestandigt og hygiejnisk, oftest set i professionelle køkkener, men nu også populært i hjemmet.

Valg af hvidevarer

Tænk over, hvordan du bruger dit køkken og hvilke typer mad du laver. Skal hvidevarerne integreres eller bidrage til køkkenets karakter? Overvej støjniveauet, især i små boliger eller køkkener med åbne løsninger.

Belysningens betydning

Det er essentielt med generelt lys, arbejdslys og stemningslys. Generelt lys oplyser hele køkkenet og placeres typisk i loftet. Arbejdslys er kritisk for køkkenarbejde og bør være klart og korrekt farvetonet. Stemningslys tilføjer hygge og personlighed og kan med fordel være LED-lys med dæmpningsmuligheder.

Robust køkkenvask med funktionelt armatur

Køkkenvasken er en essentiel del af køkkenet og bruges flittigt hver eneste dag. Rustfrit stål er et tidløst valg, som er holdbart og let at holde rent. Silgranit er et farvet, hårdt og slidstærkt materiale, der kræver minimalt vedligehold og findes i mange farver. Keramisk porcelæn er elegant, modstandsdygtigt over for ridser og varme og nemt at rengøre. En stor enkeltvask tilbyder plads til vask af store pander og gryder, mens en dobbeltvask giver mulighed for at udføre flere opgaver samtidigt. Vasken kan monteres under bordpladen, integreres flush med pladen eller monteres ovenpå fra. Overvej hvad du foretrækker i forhold til vandhanens højde, svingradius og en udtrekkelig tud? Stål og sort dominerer i popularitet, men messing vælges også ofte. Flere og flere ønsker sig en vandhane, hvorfra de direkte kan tappe kogende vand eller danskvand.

Knappe eller lange greb

Vælg mellem knapper, grebsfrie løsninger, og lange eller korte greb. Grebene findes i materialer som træ, aluminium, stål, læder og marmor, samt i diverse farver og finish. For et køkken uden synlige greb kan du vælge løsninger med grebsspor, der enten matcher skabslågerne eller står i kontrastfarve for et iøjnefaldende design. Grebene bør ikke blot passe til din stil, men også fuldende køkkenets samlede udtryk. De skal være praktiske, så sørg for at placere dem, hvor din hånd naturligt vil gribe efter dem på skuffer eller skabe