6 fif, når du indretter stuen


Hvor skal du placere møblerne i stuen, hvilke farver fungerer bedst, og hvordan skaber du bedst opbevaringsplads, når du skal indrette din stue?

De kommende Boligmesser til efteråret 2020 er fyldt med inspiration, messetilbud samt gode tips fra vores fantastiske udstillere.

1. Overvej, hvordan stuen skal bruges, når du indretter den
Kig rundt i din stue. Hvor kommer lyset ind? Hvordan vil du bruge stuen? Hvor vil du have din primære siddeplads – ved spisebordet, i sofaen eller i din lænestol? Og hvad vil du gerne kigge på? Husk, at det er dejligt at kunne kigge ud og mærke omgivelserne udenfor, når du sidder og slapper af i sofaen eller ved spisebordet. Og det giver ofte en god ro at hvile sig med ryggen mod muren.

2. Lav stier uden møbler
Sørg for, at gangvejene i stuen er fri for møbler, så du i teorien kan gå rundt i mørke. Placér derfor ikke fx en sofa foran en døråbning. Passage giver luft, og døre skal kunne lukkes. En stor sofa klods op ad et vinduesparti er heller ikke en god ide – medmindre der er plads nok i stuen til, at sofaen kan rykkes ud i stuen, så der er så meget luft hen til vinduet, at man kan komme forbi, og sidde og se ud på haven. Placér gerne møbler 10-15 cm fra hjørner og gerne fra væggen – det giver et let udtryk, og sikrer fri ventilation omkring vinduerne.

3. Vælg dybe afdæmpede vægfarver, og kun på enkelte vægflader
Pas på med at vælge alt for skrigende farver – det skaber en vis uro, trækker fokus til sig og virker bombastisk – især i mindre rum. I stedet for fx den hidsige koboltblå kan du vælge marine- eller habitblå i en afdæmpet nuance, der stadig vil give en god farvekant i rummet uden at dominere eller blænde.

Vælg farver, der klæder hinanden – gerne i samme farveskala, fx mange sofapuder i pink, rosa og røde nuancer – eller vælg kontrastfarver, der giver hinanden modspil og har noget at spille op imod. Hvis der er høje paneler, store, hvide vægge og andre lyse flader kan stuen godt bære enkelte brugs- og pyntegenstande i pangfarver.

4. Vær modig – mal væggene
Mænd er generelt mere farve-modige end kvinder, der mere er til farvet nips og tekstiler. Men malede vægge giver en fantastisk effekt – så vær modig. Prøv jer frem – I kan altid male om. Du kan i nogle tilfælde og med en stram møblering godt have en rød, en blå og en grøn stue i forlængelse af hinanden – hvis farverne har samme intensitet og dybde. Undgå for massive kontraster. Postkasserøde og solgule vægge i samme stue vil skrige til hinanden – dét er for meget kontrast.

5. Vær ikke bange for store reoler

Opbevaring er nødvendigt – og derfor kan du lige så godt gøre den lækker at se på. Du kan enten vælge den lukkede version eller den åbne, men er reolen åben, skal du holde orden på dine ting med fx kasser eller kurve til de løse småting. Du kan enten pakke reolen med bøger og derved lade den være et “tapet” i stuen – eller du kan lade enkelte hylder være fri eller med mindre pyntegenstande og på den måde gøre reolen mindre kompakt og mere let og luftig. Det er en smagssag. Vær ikke bange for en stor reol – lad den fx omslutte hele vinduespartiet eller fylde en hel væg. Hænger du mindre reoler op og lader gulvet under den ophængte reol være frit, får du et mere let og udtryk, og rummet fornemmes større.

6. Lav lange linjer med opbevaring i din stueindretning

Når du lader skabe og anden opbevaring i dit hjem danne lange baner, skaber du mentalt mere plads. Det afhænger selvfølgelig af dine opbevaringsbehov, hvor meget opbevaringsplads, du har brug for, men placér altid skabslåger nederst og gerne til venstre – lad åbne hylder være øverst og mod højre. Det giver en god tyngde.
Kilde: bolius.dk